Go down
Kristijan_P
Posts : 5
Join date : 2017-10-09
View user profile

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo Empty Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo

on Thu Oct 12, 2017 8:43 am
Destinacija Dugo Selo

Pozdravljam te čitatelju. Bavit ćemo se turizmom u Dugom Selu. Ovo je prvi članak na tu temu, a biti će ih dok god mi tipkovnica ima struje ili dok Dugo Selo ne prestane biti TOURIST FREE ZONE. Pa što god se prije dogodi.

Mitovi, legende i priče onih koji su ga vidjeli

Turizam ne postoji. Nema ga u niti jednoj klasifikaciji djelatnosti. Ni prema ISIC-u ni prema NACE-u (unstats.un.org/unsd/cr/registry/regcst.asp?Cl=27). Tko su onda ova nomadska bića koja navale na naše aerodrome, kolodvore, hotele, more? A to su turisti. Pa što su onda turisti? A to su osobe koje putuju izvan svoje uobičajene sredine kraće od 12 mjeseci, a čija glavna svrha putovanja nije vezana uz obavljanje neke lukrativne aktivnosti u mjestu koje posjećuje.
Hm. Ajmo ispočetka.
Turizam je skup aktivnosti proizašao iz takvog putovanja i kao takav je interdisciplinaran. Nije jedinstven. Turist konzumira prometnu uslugu, pravnu uslugu, ugostiteljsko hoteljersku uslugu, poljoprovredni proizvod, zdravstvenu uslugu. Isto tako je i konzument povijesti, geografije, ekologije, arhitekture itd.
Upravo iz tog razloga turizam nije moguće definirati kao jedistvenu djelatnost. Gotovo ga je nemoguće izmjeriti. Najbliže mjerenju učinka turizma što smo smislili je krevet/noćenje.

Tolika interdisciplinarnost nam brani da briga o turizmu predamo u ruke samo jednom fahu npr. ugostiteljima i/ili hoteljerima. Ali da, pogađate, upravo se to dogodilo u Dugom Selu.

U kontekstu Dugog Sela ispravnije je pričati o destinacijskom managementu nego o turizmu. Destinacijski management je stvar javnog sektora i lokalne samouprave. Ne samo Dugo Selo nego i znatan broj turističkih zajednica ima oskudne materijale i ljudske potencijale te posljedičnu nisku funkcionalnu aktivnost.
Ali nije to još gotovo.


Načuo sam: „To ti neće proći u Dugom Selu“
Ta izjava treba biti mjerilo, a ne razlog. Turističke aktivnosti na nekom prostoru se trebaju prilagoditi turistu, a ne domicijelnom stanovništvu. To je ono što čini razliku između npr. turistički privlačne manifestacije i seoske fešte. Da se razumjemo ja volim seoske fešte kao i svako drugi, ali u takvom kontekstu one često imaju nikakav ili vrlo mali utjecaj na rast turističkih prihoda. Zapravo su kontra produktivne jer grad/lokalna sredina na njih troši energiju i finacijska sredstva kojima ionako oskudjeva. Preference modernog turista se u pravilu razlikuju od preferenci lokalnog stanovništva. Npr. nekom je doživljaj vidjeti devu, nekom je to rutina. Organiziranje dana razgledavanja deva u sredini bogatoj devama imati će malu posjećenost lokalnog stanovništva, ali zato će ako ste kvalitetno oglašavali event, doći mnoštvo stranih posjetitelja. Strani novci su slađi od domaćih.
Tako da kad mi netko kaže : „To ti neće proći u Dugom Selu“; znam da sam na pravom tragu.

Brand iliti gusku kroz prozor

Brand. Često čujem tu riječ. Brand. To je već spam. Brand. Brand. Brand. Prilikom odabira proizvoda koji će predstavljat određenu sredinu bitna stavka je proizvodna moć sredine, čak bitnija i od autohtonosti proizvoda. Ako uspijemo zaštititi police trgovina i oglasni prostor sa proizvodom uspjeh je zagarantiran. U našem slučaju imamo „Dugoselsku gusku“ i „Dugoselski prozor“.

Ukoliko želimo da dugoselska guska postane ogulinski kupus ili pazinski puran moramo:
-  svaku neparnu slobodnu kunu iz gradskog proračuna pretočiti u poticaje za uzgoj gusaka da možemo zadovoljiti potrebe tržišta
- diversificirati proizvodnju, minimalizirati ostatke. Guščija jetra, mast, perje, izmet za gnojivo i sl.
- onu parnu kunu što ostane uložiti u marketing - spamajmo guskom, a ne brandom.
- predložiti ili izmisliti specifičan recept za pripremu i serviranje, u pećnici s mlincima nije ništa novo. Može na rašljama? Guska na puški?
- tražit oznaku autohtonosti sorte i/ili zaštitu izvornosti
- iz ostataka od proizvodnje gusaka kreirat suvenir npr. pribor za pisanje od guščijeg pera, dugoselski jastučić i sl.
- i na posljetku manifestacije u čast velike i moćne hraniteljice THE MOFO GUSKA

Samo ovako zaokružena priča može polučiti rezultate. Brand? Nama pare - vama brand.
A što je sa suvenirom dugoselski prozor? Ni Bill Gates koji zarađuje milijarde na prozorima ne bi znao što će s njima. Fail.

Stara je jela Z Dugog Sela

Obećavajuća manifestacija ostala nedorečena. Pričali smo maloprije o zaokruživanju priče, ali je izgleda nestalo tinte negdje na pola oboda. Ako išta, pokazalo se da kopiranje ne mora nužno biti loše, ali gospodo ajmo to par oktava više. Gastro manifestacija na subotnji dan gdje je glavni  dio završio u 18:00h? Pih. Isto tako, manifestacija je imala međunarodni karakter, da li je bio problem pozvat ambasade (većina njih ima svoje kuhare) da predstvaje jela svojih država sukladno porijeklu stranih mještana. Kad dođu ambasadori, a doći će, predstaviti im razvojne potencijale Dugog Sela. Ti isti ambasadori prosljede zaprimljene podatke svojim gospodarskim komorama koje opet to prosljeđuju investitorima i pravnim subjektima i eto veselja. I tako dok bi stara jela Stara jela z Dugog Sela odgovorni bi trebali gospodariti.

Što reći?
Ako turizam kao aktivnost kruži kroz različite djelatnosti onda sve što se stavlja u formu turizma mora biti promišljeno i zaokruženo. Dobit grada od turizma nesmije biti samo od hoteljerstva ili ugostiteljstva nego se mora moći izvući iz ostalih grana gospodarstva koje konzumira turist. I dajte, molim Vas, slijedeći put produžite trajanje Starih jela jer je moja stara jela, ja nisam.

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo 10616310

Kristijan Ptičar
Nitko u turizmu


U sljedećem nastavku:
Presjek stanja turizma u Dugom Selu i pogrešna skretanja. Biće i brojeva.
ikristo
Posts : 6
Join date : 2017-10-09
View user profile

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo Empty Re: Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo

on Thu Oct 12, 2017 8:55 am
Bas, baš Very Happy
avatar
Posts : 7
Join date : 2017-10-07
View user profile

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo Empty Re: Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo

on Thu Oct 12, 2017 9:31 am
...trenutno stanje je da gradonačelnik volonter organizira događaje koji se prema prethodnicima čine kao.ostvarenje prostorno-vremenskog skoka....gradska vijećnica najavljue još bolj3 fešte...to nije turizam....Profesionalizacija radnog mjesta i odmak od politike kroz mandatno razdoblje od 5 godina i radno mjesto.na određeno,s kvanititativno privlačnim prihodima koji odgovaraju ostvarenosti plana koji je preudvjet za radno mjesto....
ikristo
Posts : 6
Join date : 2017-10-09
View user profile

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo Empty Re: Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo

on Thu Oct 12, 2017 9:35 am
Jasno je da je njegov princip "kruha i igara" i bojim se, realno nije daleko od istine kako takva priča prolazi u našem gradu.
Ipak, apsolutno podržavam kako treba gurati priču u pravom smjeru, dugoročno održivom ...

Samo naprijed K. s ovakvim tekstovima...u nastavke u DK ...pa ove druge aktivnosti i super Very Happy
avatar
Admin
Posts : 11
Join date : 2017-10-06
View user profilehttp://drugoselo.forumotion.com

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo Empty Re: Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo

on Thu Oct 12, 2017 3:43 pm
svaka čast!

Ovakav tekst sjajno imformira (educira) posebno nas mlade koji smo ovdje. Da se ljudi na boljim položajima kod nas potrude bar 20% koliko vi (ti) gdje bi nam bio kraj. Hvala kaj ste nam pokazali malo realnosti i dobre ideje za Dugo Selo kao destinaciju. Nama mladima se naravno najvise sviđa CLIFFHANGER silos tj. cijela fora oko "brownfield" investicija jer su one pogotovo u zapadnoj europi potpuni pogodak! Mene osbno zanima, ako bi me netko mogao informirati što je sa "crkvenom" zemljom oko stare crkve koja je fora s tim i zašto se to ne bi moglo iskoristiti za destinacijski management -Jurica
Sponsored content

Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo Empty Re: Članak za objavu: Destinacija Dugo Selo

Back to top
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum